Connecting Group Logga berdvid genomskinlig.

artiklar & utdrag

Några exempel på hur andra gör och tänker kring stiftelser.

Nio av tio arbetstagare är oengagerade på jobbet. Aktiebolagsformen och det kortsiktiga kvartalstänkandet har spelat ut sin roll. Nu behövs fler stiftelseägda företag som arbetar för sina medarbetare och vill bidra till en bättre värld, skriver Gerhard Bley, vd på Kavli.
LÄS ARIKELN HÄR

800 miljoner

Klarnagrundaren Niklas Adalberth har i dag startat en stiftelse där han satt in 800 miljoner kronor.
Stiftelsen, syftar till att stödja företag och organisationer som bedöms kunna ha positiv inverkan på samhället.
– Han vill bara göra gott, säger Niklas Adalberths pappa Gunnar Adalberth som tidigare satt i styrelsen.

Under 2016 bildade de en annan stiftelse, Stiftelsen Siemiatkowski Foundation, med bland annat syftet att bevara ekosystem och dess djurliv Där man bland annat att man skänkt 450 000 kronor till ett lejonprojekt som drivs av organisationen 

Källa : Expressen Foto: MORGAN EKNER

fördel stiftelse.

”Att börsnotera ett företag är att flytta ut ägandet till en ansiktslös och obönhörlig kapitalplacerare. Men denna nya ägare lever inte alltid upp till idealbilden av den sunda, objektiva ägare/analytiker som saknar känslomässiga bindningar till omvärldsförändringar och som bara ser till verkliga affärsmässiga värden knutna till bolaget ifråga.
I börsnedgångens spår har allt fler anslutit sig till de tvivlande och skeptiska. Till dem som menar att börsbolagens ledningar tvingas gå i börsvärdets ledband. I nedgång som i uppgång - i såväl nöd som lust.
I denna diskussion är det nästan oundvikligt att nämna IKEA, vår alltjämt stiftelseägda nationalklenod. IKEA förmår arbeta för långsiktig tillväxt, bland annat tack vare att de slipper styras av börsvärdet.
Genom att ta investeringar, som kanske försämrar kvartalsrapporten och som garanterat skulle avskräcka börsens daytraders, kan de skapa stabilare och bättre livsvillkor i de samhällen där de är aktiva. På så sätt säkrar de sin egen position och sin tillgång på arbetskraft.”

Källa Företagande.se Adam Wessblad

Micael Bindefeld

Micael Bindefeld skänker fem miljoner till stiftelse.

I nästan tre decennier har Micael Bindefeld gett Stockholm glitter och glamour. Han kan titulera sig allt från entreprenör till eventfixare. Men trots den framgångsrika karriären är det ett nytt projekt som han brinner för, ett projekt som handlar om att aldrig glömma.
"Av alla min farfars nio syskon överlevde endast tre koncentrationslägren och den historien är inte unik för min familj."
Bindefeld bestämde sig för att starta Bindefeldstiftelsen som ska dela ut pengar till personer som berättar om Förintelsen.

Källa:SvD Näringsliv

H&M Foundations.

Hennes och Mauritz-familjen skänker 200 miljoner kronor till stiftelsen H&M Foundations fortsatta hållbarhetsarbete med fokus på utbildning, jämlikhet och vattenfrågor, skriver DN Ekonomi.
Källa Di

Fler vill ge tillbaka

Ett sätt att tacka för det man själv har fått i livet, men också en möjlighet att ändra på något man tycker är fel. Fler och fler entreprenörer bildar en stiftelse för att göra avtryck i samhället. 

I våras gjordes den största privata donationen i Sverige på mer än 40 år, då miljardären Bengt Sjöberg donerade två miljarder kronor till sin nybildade stiftelse Sjöbergsstiftelsen, i syfte att stötta cancerforskningen

”Jag är affärsman och har ägnat mitt liv åt att bygga företag, men det här är det mest givande jag ägnat mig åt”, sade Bengt Sjöberg då, själv drabbad av lungcancer.

Källa SEB- Make it

”Women in finance”

Finansbolaget ABG Sundal Collier har inte en enda kvinna i sin niohövdade ledningsgrupp.
Nu lägger bolaget och fyra delägare in cirka 27 miljoner norska kronor i en stiftelse som ska främja jämställdhet i finansbranschen.

Källa:Di

Viggo Foundation .

Komikern Måns Möllers stiftelse vinner Årets Mångfaldsbragd. För arbetet med att hjälpa barn med autism, adhd och asperger att idrotta belönas Viggo Foundation med 100.000 kronor.
Källa Di

"stiftelsen Lille Hans".

"Lille Hans" får bidrag från privatpersoner som sätter in en summa på vårt konto. 
Vi har dessutom fått bidrag från flera av landets stora stiftelser och fonder, t ex Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Prins Gustav Adolf och Prinsessan Sibyllas Minnesfond, Stiftelsen Arla Coldin, Stiftelsen Kempe-Carlgrenska Fonden, Åke Wibergs stiftelse, Signhild Engkvists Stiftelse och Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare.

Ny trend.

Ny trend: Rika svenskar ger bort tiotals miljarder
Det verkar gå en trend hos svenska miljardärer: att skänka bort stora delar av sin förmögenhet. Men fortfarande är de långt efter de internationella filantroperna, som tillsammans skänker bort mer än hela Norges BNP.
Percy Barnevik – 600 miljoner till fattiga kvinnor
Björn Carlson – 500 miljoner för en renare Östersjö
Roger Akelius – över 600 miljoner till humanitära projekt
Sigrid Rausing - 200 miljoner kronor per år till mänskliga rättigheter i utvecklingsländer världen över.
Stefan Persson – 5,5 miljarder till miljö och jämställdhet
Antonia Ax:son Johnson – 50 miljoner till Handels
Ingvar Kamprad – ska skänka bort 8 miljarder

Källa SvD Näringsliv

Eva Ahlströms stiftelse .

Eva Ahlströms stiftelse har under våren 2015 fått en generös donation på 1.000.000 euro av Ahlström Capital Ab. Stiftelsen vill uttrycka ett ödmjukt och varmt tack till bolaget och alla dess aktieägare för donationen. Donationen möjliggör att vi i framtiden kan hjälpa och stöda utsatta barn och familjer på ett mera omfattande sätt än tidigare.